برنامه کامفار به معنای مدل کامپیوتری برای آنالیز امکان سنجی و گزارش گیری می باشد که اولین بار توسط واحد ارزیابی اقتصای بخش عملیات ینید و در سال 1979 در نیویورک تهیه و تدوین شده است ، این نرم افزار براساس مطالعات امکان سنجی و یا به عبارتی توجیه پذیری و یا قابل اجراء بودن و یا نبودن طرح و مطالعات فرصت یابی برای هر طرح صنعتی و معدنی طراحی گردیده است ، نتایج این نرم افزار بیانگر جذابیت اقتصادی طرح براساس محدود و یا نا محدود بودن بودجه اقتصادی سازمان مجری می باشد
ورودی های نرم افزار کامفار Comfar
مهمترین ورودی های این نرم افزار عبارتند از :
o تعریف پروژه
o برنامه ریزی زمانی (فاز ساخت، فاز بهره برداری)
o محصولات
o واحدهای پولی ( واحد پول داخلی، واحد پول خارجی)
o تورم (داخلی، خارجی)
o مشارکتها (داخلی، خارجی)
o تنزیل (نرخ تنزیل کل سرمایه گذاری، نرخ تنزیل سهام دار)
o هزینه های ثابت سرمایه گذاری شامل: (خرید زمین، محوطه سازی و بهبود زمین، کارهای عمرانی و ساختمانها، ماشین آلات و تجهیزات کارخانه، تجهیزات خدماتی و جانبی کارخانه، حفاظتهای زیست محیطی، هزینه های سربار، هزینه های قبل از بهره برداری و هزینه های پیش بینی نشده)
o هزینه های تولید شامل: (مواد خام، ملزومات کارخانه، یوتیلیتی، انرژی، قطعات یدکی مصرف شده، تعمیرات و نگهداری، حق امتیاز، دستمزد، مالیات، هزینه سربار کارخانه، هزینه های اداری، هزینه های اجاره بلند مدت، هزینه های بازار یابی)
o برنامه فروش (فروش داخلی ، فروش خارجی)
o سرمایه در گردش (موجودی کالا، مطالبات، تنخواه)
o منابع تامین مالی (یارانه، آورده سهام دار، وام کوتاه مدت و دراز مدت)
o مالیات، یارانه
خروجی های نرم افزار کامفار (Comfar)
از جمله خروجی های نرم افزار کامفار (Comfar) می توان به موارد زیر اشاره کرد :
بررسی های مالی
برآورد سرمایه گذاری ثابت
برآورد سرمایه در گردش
برآورد هزینه سالیانه تولید
برآورد استهلاک سالیانه سرمایه گذاری
برآورد کل سرمایه مورد نیاز طرح
برآورد قیمت تمام شده به تفکیک هزینه ها
تعیین منابع تأمین مالی طرح و هزینه های مالی آن
تحلیل درآمدها و هزینه های طرح
تعیین عملکرد سود و زیان طرح برای کل سرمایه گذاری و آورده سهام
و …
نرم افزار کامفارعملاً تجزیه و تحلیل پروژه های صنعتی و غیر صنعتی را ساده تر و دقیق تر کرده است . کامفار می تواند تجزیه و تحلیل اقتصادی انواع پروژه های ایجادی ، نوسازی ، توسعه ، سرمایه گذاری مشترک (join ventvre) یا خصوصی سازی را انجام دهد. بدین ترتیب ، از این منظرکارمفار به کارشناسان سازمان در حوزه توسعه سرمایه گذاری کمک می کند تا، بتوانند روند تحلیل طرحهای مورد بررسی را به صورت کامل اجرا نمایند و در نهایت فضای مناسب برای تصمیم گیری در خصوص ارزیابی و یا اولویت بندی پروژه ها را در اختیار مدیران ارشد سازمان قرار دهند.
در تهیه این برنامه کامپیوتری از تجربیات بیش از ۳۰ کمیته ازریابی اقتصادی کشورهای مختلف بهره گرفته شده است و پس از طی ۳ سال دوران آزمایشی؛ و رفع اشکالات؛ برای اولین بار در سال ۱۹۸۳ به بازار عرضه گردیده است. هزینه تهیه این برنامه بالغ بر یک و نیم میلیون دلار بوده و هم اکنون بیش از نیم میلیون نسخه از آن در سراسر جهان و به ۱۵ زبان (از جمله انگلیسی؛ فرانسوی؛ آلمانی؛ چینی؛ هلندی؛ ایتالیایی؛ عربی؛ روسی؛ پرتغالی؛ اسپانیایی و …) در حال بهرهبرداری میباشد.
فایل کامفار COMFAR طرح توجیهی
هر گزارش توجیهی شامل سه بخش اصلی مطالعات بازار، بررسی های فنی و همچنین تجزیه و تحلیل مالی می باشد. بخش سوم از گزارش توجیهی که توجیه پذیری مالی و اقتصادی طرح را مورد بررسی قرار می دهد از جمله بخش های بسیار مهم و اساسی هر گزارش توجیهی می باشد. در این بخش از گزارش توجیهی با استفاده از مبانی و مفروضات محاسبات مالی نظیر:
o هزینه های سرمایه گذاری
o هزینه های جاری
o بخش ثابت و متغیر هزینه های جاری
o سرمایه در گردش
o تأمین مالی طرح
o ظرفیت تولید محصولات و خدمات
o نرخ فروش محصولات و خدمات
o درآمد طرح در طی سال های بهره برداری
o شرایط مالیاتی طرح
o
o نحوه توزیع سود
o نرخ تنزیل
و برخی مفروضات دیگر، مدل مالی طرح که در واقع همان جدول جریانات نقدی Cash Flow می باشد، برای دوران احداث و بهره برداری طرح محاسبه و برآورد می گردد. نحوه رسیدن به هریک از مبانی و مفروضات فوق می بایستی در سایر بخش های گزارش توجیهی تشریح می گردد. بعنوان مثال در بخش فنی از گزارش توجیهی برآورد های انجام شده برای هزینه های سرمایه گذاری طرح ارائه و همچنین ظرفیت تولید آن نیز با توجه به مشخصات ماشین آلات و دستگاه ها برآورد می گردد.
بمنظور تهیه مدل مالی طرح و تشکیل جدول جریانات نقدی می بایستی از استانداردهای اقتصاد مهندسی و اصول محاسبات مالی پیروی نمود. براین اساس و جهت رعایت استانداردهای بین المللی از نرم افزار مالی و اقتصادی کامفار COMFAR استفاده می گردد. درصورتی که جدول جریانات نقدی به درستی تدوین نگردد، نتایج تجزیه و تحلیل های مالی اشتباه خواهد بود و لذا قابل اتکا نمی باشد. براین اساس و بمنظور حفظ رویه استاندارد، استفاده از نرم افزار کامفار توسط بانک ها و سازمان ها و شرکت های دولتی و خصوصی الزام شده است.
با تهیه فایل کامفار برای گزارش توجیهی، این نرم افزار با فرمول های استاندارد تعبیه شده در خود، شاخص های مالی اصلی نظیر IRR، NPV، PBP ، تحلیل نقطه سربه سر، تحلیل حساسیت و بسیار جداول و نمودارهای کاربردی دیگر را ارائه می نماید و به تهیه کننده گزارش توجیهی این امکانات را می دهد که با استفاده از این نتایج، درک درست تری از پروژه بدست آورد.